Naast winterbanden en zomerbanden is er nog een tussenvorm, de all season banden (of all weather banden). Het is een echte tussenvorm, die voor gebruik in het Nederlandse landschap voor sommige mensen wel een uitkomst biedt. Een all season band is een compromis, dus niet zo goed als  zomerbanden in zomer of een winterband in de winter. De echte winter/ en zomerbanden komen in de testen dan ook altijd er beter uit.  Het grote voordeel van een all season band is, dat je die niet hoeft te vervangen tussen de zomer en de winter. Daarnaast is een all weather band wel beter als een zomerband in de winter of een winterband in de zomer.

Wat maakt een all weater band nu anders? Het rubbermengsel dat gebruikt wordt lijkt meer op dat van een winterband dan op een zomerband. Nadeel hiervan is wel dat de all season banden in de zomer sneller slijten,  maar je hebt wel meer grip op natte, vuile wegen. In de band zitten wel minder lamellen zodat het wel minder veel grip geeft bij winters weer dan een echte winterband. Voor de wegen in Nederland kan dit voldoende zijn. Maar voor een tocht in de winter door de bergen zijn de meeste all season banden toch echt niet voldoende. Op een hellende berghelling met sneeuw zal een auto met all season banden vaak in de slip raken, en zal het erg moeilijk zijn om weg te rijden uit stilstand. Voor dit soort landschappen en bergpassen zijn winterbanden veel beter.

All season banden hebben het M+S teken (Mud and snow/ sneeuw). Echter dit teken is niet echt aan wettelijke eisen gebonden en fabrikanten mogen dit zelf op de band zetten als zij vinden dat de band zich aanpast aan dit soort ondergrond. Sommige all season banden hebben het sneeuwvlokje symbool, dat zijn eigenlijk banden met een hogere kwaliteit en die wel als een aardig alternatief te zien zijn voor winterbanden.

Omdat een all season band anders is dan een zomerband of een winterband, rijdt de auto ook anders. Pas daarop dus ook het rijgedrag aan. Hou meer afstand en zorg dat je minder hard rijd zodat een fout nog te corrigeren is. Wil je gewoon veilig rijden, rij dan in de zomer op zomerbanden en in de winter op winterbanden

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *