Tips

Aquaplaning en autoband Profiel

Aquaplaning
Banden zijn erg essentieel om water weg te werken bij de regen om zodoende grip te houden op het wegdek. Hoe sneller de auto rijdt, des te meer water moet er afgevoerd worden. Bij 2 mm regen op de weg is dit bij 120 km ca 10 liter per seconde. Hoe breder en dieper het profiel is van de band, des te meer water kan er afgevoerd worden.

Aquaplaning heeft dus niet alleen te maken met je snelheid maar vooral met het profiel van de band. Check die dan ook regelmatig en mocht die onder de 2.5 mm zijn vervang dan de band (wettelijk minimum is 1.6 mm). Smalle banden hebben een hogere druk op het wegdek dan brede banden. Het gevolg hiervan is dat er bij smalle banden dan ook minder snel kans is opaquaplaning. Hou tevens rekening met de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor minder wegcontact, dus een slappe band heeft eerder aquaplaning tot gevolg.

Profiel
Afhankelijk van de toepassingen worden baden in het loopvalk voorzien van noppen, groeven, lamellen. Zodoende ontstaat er een bepaald profiel. De meest bekende zijn:

  1. Banden met een dwarsprofiel zijn geschikt voor aandrijvende wielen. Ze worden dan ook met name gebruikt in de landbouw. Dit profiel heeft slechts stuurkwaliteiten.
  2. Langsprofiel: komt vaak voor bij bedrijfsvoertuigen en gestuurde wielen van landbouwvoertuigen. Waterafvoer is goed maar voor versnelling/ aandrijving zijn deze banden minder geschikt.
  3. Een gecombineerd profiel heeft beide eigenschappen. Om die reden worden ze algemeen toegepast bij alle banden voor snelle voertuigen.
  4. Terrein of Modder en sneeuwprofiel. Is geschikt voor aangedreven wielen op modderige of besneeuwde wegen. Nadeel is meer geluid en slechtere sturing.
  5. A-symmetrisch profiel. Dat profiel wordt gebruikt voor zowel nat als droog wegdek. De meeste banden zijn echter symmetrisch.
Previous post

Autobanden en veilig rijden

Next post

This is the most recent story.

Redactie autoband.nl

Redactie autoband.nl

Redactie van autoband bestaat uit een groep van autobanden experts.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *