Tips

Slijtage autoband

Slijtage van een autoband hangt af van het gebruik, de belasting, snelheid, ondergrond waarop die gebruikt wordt, rijstijl, en vooral onderhoud (bandenspanning). Autobanden kunnen maximaal 10 jaar worden, dan verliest de rubber zijn eigenschappen. Banden van campers en caravans vervangen na 6 tot 8 jaar. Reserve band ouder dan 6 jaar alleen in hoge nood gebruiken.

Schoonmaken: Maak de banden regelmatig schoon, gebruik hiervoor geen reinigingsmiddel waarin een oplosmiddel zit voor olie, dat tast namelijk de rubber aan! Beste is gewoon schoonwater te gebruiken met wat zeep. Bij gebruik van een hogedrukreiniger minimaal 20 cm afstand bewaren en geen rondstraler gebruiken.
Als de zijkant van een band een zaagtandpatroon krijgt dan zijn de banden verkeerd uitgelijnd. De oplossing is uitlijnen. Banden met een zaagtandprofiel hebben minder grip op een natwegdek.

Slijtage in het midden van de band wordt veroorzaakt doordat de bandenspanning te hoog is. Oplossing minder harde banden zodat er meer verdeling komt qua wegdek.

Als er slijtage is op beide schouders, dan is de bandenspanning juist weer te laag. Naast een slechtere sturing heeft dit ook hogere brandstof gebruik tot gevolg. Oplossing banden op de juiste spanning brengen.

Een bult in de band duidt erop dat een of meerdere koorlagen van de band (het karkas) gebroken is. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de auto met een vaart een stoepband heeft geraakt. Advies, direct de band vervangen.

Previous post

There is no more story.

Next post

Waaraan herken je de eigenschappen van een autoband?

Redactie autoband.nl

Redactie autoband.nl

Redactie van autoband bestaat uit een groep van autobanden experts.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *