Tips

Tips voor een goed gebruik van de autoband

  1. Zorg voor de juiste bandenspanning en controleer dit iedere maand. Bandenspanning is van belang voor stuurgedrag, grip op de weg en voorkomt onnodige slijtage. Bedenk dat rubber enigszins poreus materiaal is. Daardoor verliest de band automatisch langzaam maar zeker enige druk. De aanbevolen spanning staat in de auto vermeldt op de sticker in de deurstijl bij de bestuurderskant. Mocht de auto langdurig zwaar beladen zijn of als er langdurig snel mee gereden worden, verhoog dan voor alleen die periode de bandenspanning iets.
  2. Temperatuur van de band. Banden kunnen een te hoge snelheid niet aan (vooral niet bij warm weer in de zomer). Daardoor slijten banden sneller en kan je een klapband krijgen. Check de band na een snelle rit op de snelweg. De band moet handwarm zijn. Indien heet dan is de bandenspanning vaak te laag (of er is iets met de ophanging)
  3. In de winter is de spanning van een warme band vrijwel hetzelfde als in de zomer! Door het rijden zijn de banden in de winter vaak op dezelfde temperatuur als in de zomer, bijpompen hoeft dus niet. (Bedenk wel dat de spanning van een koude band veelal in de winter flink lager is. Per 10graden daalt de druk met 0.1 bar- maar zodra je gaat rijden is de temperatuur weer zoals in de zomer!)
  4. Als een bepaalde band niet lekker rijdt, probeer dan een ander merk.
  5. Als een nieuwe band gemonteerd wordt, laat die dan uitbalanceren. Zo niet dan veroorzaakt de band trillingen en hevige slijtage. (Daarnaast rijdt een niet uitgebalanceerde auto bijzonder naar.)
  6. Dit geldt eveneens voor uitlijnen. Als de autoband niet goed uitgelijnd is, dan leidt dit tot onnodige slijtage. Een goed uitgelijnde auto rijdt vanzelf vooruit, een slecht uitgelijnde auto wijkt af naar links of rechts.
  7. Sommige banden hebben een bepaalde rijrichting. Deze banden alleen in die richting monteren!
  8. Bredere banden is wel stoer maar vaak niet altijd even praktisch. De breedte van de band wordt bepaald door de breedte van de velg. Als je een bredere band erop gaat doen, dan komt die daardoor eigenlijk wat bol te staan waardoor de band minder goed functioneert. De kans dat je aansprakelijk wordt gesteld bij een ongeluk is niet denkbeeldig. Te brede banden geven onbalans, slijten sneller zijn duur en tevens stuurt de auto daardoor minder makkelijk.
Previous post

Waaraan herken je de eigenschappen van een autoband?

Next post

Soorten banden en krachten

Redactie autoband.nl

Redactie autoband.nl

Redactie van autoband bestaat uit een groep van autobanden experts.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *