Zijn winterbanden in Duitsland nu verplicht of niet? Nou eigenlijk beide. Er is niet echt een vaste periode dat je perse met winterbanden moet rijden. Het gaat om de weersomstandigheden, de auto moet daar altijd aan aangepast zijn. Als het weer winters wordt, dan zijn autobanden verplicht. Dit kan dus ook best nog in april of eerder in oktober zijn. Onder winterse weersomstandigheden wordt verstaan: sneeuw, gladheid, ijzel, sneeuwmodder en gladheid door ijs en rijpvorming. Bedenk het gaat hier specifiek om de auto, motor of camper. De regels gelden niet voor een caravan of een aanhanger, maar aan te raden is het wel. (Trouwens, winterbanden zijn ook verplicht in Luxemburg, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland – en kunnen de boetes oplopen tot wel 5000 euro.)

Ga je op wintersportvakantie of rij je door Duitsland, pas dan wel tijdig je banden aan, het weer kan zo omslaan. De boete voor het rijden op verkeerde banden is momenteel 40 euro (dus als er geen winterbanden onder zitten en de weersomstandigheden opeens wel winters zijn). De boete wordt 80 euro bij hinder (als je een auto met slippende banden hebt en daardoor een file veroorzaakt/ verkeer ophoudt) en je krijgt extra strafpunten als je voor gevaar zorgt. Bij 18 strafpunten wordt het rijbewijs ingetrokken.

Drie soorten banden zijn in de winter toegestaan. M +S banden (modder en sneeuw banden), winterbanden met sneeuwvlok symbool en all season/ all weather/ vier seizoenen banden (kan je zowel in de zomer als in de winter gebruiken). De banden werken optimaal bij een profiel van 4 mm, maar 1.6mm is de ondergrens.

Sneeuwkettingen zijn niet verplicht, tenzij je de Duitse bergen in gaat. Dit wordt meestal met verkeersboren aangegeven (neem ze daarom mee, het weer in de bergen wil nogal wel eens omslaan). Met sneeuwkettingen mag je nog maar maximaal 50 km per uur rijden en lekker rijden doet het niet. Het is slechts om met een lage snelheid uit het besneeuwde gebied te komen (niet om lange afstanden mee te rijden).

Naast de juiste autobanden is ook een winteruitrusting voor de auto verplicht. De auto moet voorzien zijn van schone ruiten en goed werkende ruitenwissers. In de sproeitankje moet ruitensproeiervloeistof zitten met anti vries en je moet koelvloeistof hebben. Op de site van de Duitse ANWB, (de ADAC) is de hele regeling na te lezen (in het Duits).

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *