Winterbanden kopen is net zo makkelijk als andere autobanden kopen. Ook hiervoor geldt, check eerst welke  winterbanden er online te koop zijn. Meest belangrijke hiervan is, dat de prijzen vaak beduidend lager zijn dan bij de vaste garage. Check daarom eerst wat er te koop is in de markt, en mocht je toch bij de garage willen kopen, kijk dan even wat er van de prijs af te krijgen is. Het alternatief is namelijk super makkelijk en snel online te kopen. Een groot voordeel van online checken wat er te vinden is, is dat je niet beperkt ben tot de banden die toevallig bij de garage aanwezig zijn. Iedere autorijder zal kiezen voor een andere band gezien zijn eigen voorkeur. Rij gedrag (veel of weinig).  Omdat er een mega groot aanbod is, is makkelijk te zien wat dan het beste past, echter vaak heeft de garage die niet op voorraad (dus grote kans dat die dan niet wordt voorgesteld. Check dus eerst online, ook als je via de garage de banden wil kopen.

Een ander voordeel van winterbanden kopen bij de garage is vaak wel, dat zij (gratis) zorgen voor de opslag van de zomerbanden. Nadeel kosten zijn wat hoger en vaak wordt er een deel van het uurloon in rekening gebracht voor het wisselen van de banden.

Let bij het kopen van winterbanden wel erop dat je de juiste band koopt. Cruciaal zijn de maten. Als je gewoon banden in dezelfde maat koopt, kan er eigenlijk niets fout gaan. Kijk daarom eerst even welke banden er momenteel onder de auto zitten. Op iedere band staat een code die aangeeft om wat voor band het gaat. De code bestaat uit een serie cijfers/ codes : een breedte maat (3 cijfers),  hoogte maat (2 cijfers) (R)  inchmaat van de vel (2 cijfers) en snelheidsindex (cijfer code of een getal). Belangrijk is dat de huidige maat (breedte/ hoogte) hetzelfde is als bij de oude. Een band met een andere breedte/ hoogte maat zorgt voor een andere rolomtrek (de afstand als het wiel een keer is rondgedraaid). Als die anders wordt, dan wordt de snelheid en heeft dit weer gevolgen voor bijv. snelheidsapparatuur etc.

Een tweede belangrijk aspect is de soort band. Er zijn dure en goedkope. Stelregel, rij je veel, neem dan een kwalitatief betere (maar ook duurdere) band. Wordt er weinig kilometers gereden, dan kan een goedkopere band vaak ook.

Wanneer moet je winterbanden kopen? Eigenlijk als je te maken krijgt met koud winters weer, als de temperatuur onder de zeven graden komt. Een winterband zorgt dan voor betere grip op de weg. In een aantal landen zijn winterbanden verplicht als het winterweer wordt, zie hiervoor ook winterbanden Duitsland. Winterbanden geven dus meer grip bij koude temperatuur, bij sneeuw etc.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *