In Duitsland moeten automobilisten sinds 2010 winterbanden onder de auto hebben als het weer winters is geworden (naast de winteruitrusting – zie ook Winterbanden Duitsland). Als er geen winterbanden onder zitten kan je als automobilist een boete krijgen en zelfs mede aansprakelijk gesteld worden bij mogelijke schadegevallen.  Maar winterbanden zijn ook gewoon goed om te gebruiken in Nederland, omdat bij temperaturen onder de zeven graden een autoband anders werkt en een winterband anders in elkaar zit.

Winterbanden zijn van ander materiaal gemaakt dan zomerbanden. Dat is belangrijk, want bij temperaturen onder de zeven graden worden zomerbanden een beetje hard, minder flexibel. Dit heeft tot gevolg dat de band bij koud weer minder grip heeft op de weg, zeker als die weg wat glad, ijzig  of glibberig is. Winterbanden zijn juist zo gemaakt dat die meer grip geven de zachtere rubber en doordat de banden een ander profiel hebben.

Winterbanden heeft dus een ander profiel, en heeft een grotere hoeveelheid lamellen in het profiel. (als of het profiel in stukjes is gesneden. Door het zachtere rubbermateriaal buigen de lamellen licht tijdens het rijden als ze het wegdek raken. Hierdoor ontstaat er een soort zaagtand patroon, waardoor de auto een betere grip op het wegdek heeft. Vooral in een winters landschap (berg op) is dit merkbaar, de auto is beter te sturen en de remweg is korter. Daarnaast is het bandenprofiel voor een winterband minimaal 4 mm (en bij een gewone band 1,6 mm).

Voor winterbanden gelden nog wel een paar afwijkende regels i.v.m. vervanging. Zo mag een winterband gebruikt worden waarvan de maximale snelheidscode lager is dan die van de hoogst haalbare snelheid van de auto. Als je ervoor kiest, plak dan wel een sticker in het zichtveld van de bestuurder.

Er zijn een aantal soorten winterbanden. Een winterband is te herkennen aan het sneeuwvlok symbooltje dat op de zijkant van de band staat. Dit symbool mag alleen op een band gezet worden als de band ook goed door de remtest of tractietest is gekomen. (Maar ook dat is niet zaligmakend.)

Daarnaast zijn er M&S banden (Mud and Snow/ sneeuw banden). Echter het M&S symbool is een vrij teken. Iedere fabrikant mag het op zijn band zetten (zelf s op een zomerband). Het is een wat ouder symbool dat aangeeft dat de band zich aanpast aan een ondergrond van modder en sneeuw.  M+S vindt je daarom vaak op winterbanden en ook vaak op all seasons banden. Daarom heeft het de voorkeur om gebruik te maken van echte winterbanden, banden met het sneeuwvlokje symbool.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *