Vanaf de lente, als de temperatuur weer boven de zeven graden is, wordt het tijd voor zomerbanden. Zomerbanden rijden namelijk veiliger en hebben meer grip door de andere samenstelling van de zomerbanden. Hierdoor is de wegligging beter en de remweg korter. Daarnaast slijten winterbanden inde zomer gewoon heel snel, is de weerstand groter waardoor de auto veel duurder (minder zuinig) rijdt.

Zomerbanden werken dus beter bij temperaturen boven de zeven graden. Dit komt door de andere rubbersamenstelling en het andere profiel. Omdat de temperaturen hoger zijn dan in de winter mag het rubbermateriaal niet te zacht zijn. Ook bij heet weer moet het rubber zorgen voor een goede wegligging, een goede grip en weinig rol weerstand. Hierdoor zijn zomerbanden steviger, harder, stugger dan winterbanden. Hierdoor is de weerstand minder, dus rijdt de auto zuiniger en hebben zomerbanden in de zomer een kortere remweg. De aanbevolen diepte van het bandenprofiel is 3 mm (minimaal 1,6, maar het hoeft dus niet zoals bij winterbanden 4 mm te zijn).

Als de zomerbanden nog gewoon goed zijn, rijden ze dus beter en ook veiliger.  Zo is de remafstand van een winterband , bij 15 graden Celsius, 20% langer dan van een zomerband als er 50 km/ uur gereden wordt. Hoe heter het wordt, des te groter het verschil in remweg wordt.

Het profiel van zomerbanden is ook anders (in winterbanden zitten lamellen die het zaagtandpatroon geven). Dat zaagtand profiel zorgt voor afvoer van sneeuw, maar werkt in de zomer bij afvoer van regenwater minder goed. Zomerbanden zijn juist zo gemaakt dat ze beter water kunnen afvoeren en dat je dus eerder snel kan staan. Echter in de winter is dat precies omgekeerd. Met winterbanden is de remweg in de sneeuw bij temperaturen onder de 7 graden juist 50% korter (bij 50 km/ uur).

Zomer en winterbanden gaan natuurlijk niet maar een seizoen mee. Je kan ze dus ook prima het jaar erna weer gebruiken. Check wel of de profieldiepte nog voldoende is en of de band niet poreus is.

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *